onsdag 7. mars 2012

Hva er human factors?





Human factors er en vitenskapelig disiplin som benytter systematiske metoder og kunnskap om mennesker for å evaluere og forbedre interaksjonen mellom individer, teknologi og organisasjoner. Målet med human factors er å skape et arbeidsmiljø som bidrar til å oppnå sunne, effektive og sikre operasjoner. Med andre ord kan man si det er å forstå menneskelige styrker og svakheter både mentalt og fysisk for å få bedre systemdesign, mer effektiv trening og bedre bedømmelse av brukbarheten til et system.

Human factors skal:

·         Bedre utførelse

·         Øke sikkerhet

·         Øke brukertilfredshet

For å få til dette må man identifisere problemene i menneske-system interaksjonen, og for å kunne gjøre det igjen må man ha kjennskap til både den fysiske menneskekroppen og vår mentale fungering. Så må man kunne analysere informasjonen man får for å kunne innføre tiltak. Det gjøres gjerne ved hjelp av eksempelvis oppgaveanalyser, statistiske analyser og hendelsesanalyser.

Human factors er med andre ord både studiet av faktorer og utviklingen av verktøy for å fremme de tre målene over.

Det man gjerne benytter for å bedre human factors i arbeidssituasjonen er:

Utstyrsdesign som gjelder at designet i det utstyret man bruker til vanlig kan bli bedre. Oppgavedesign som går det på selve arbeidsoppgaven som kan endres. Miljødesign som relateres til det nære fysiske arbeidsmiljøet inn, som lys, luft, støy, temperatur og så videre. Trening fokuserer på å forbedre operatøren på de oppgaver han/hun vil møte på i sin arbeidshverdag. Dette går på trening av både de fysiske og mentale ferdigheter som trengs for en optimal fungering i arbeidshverdagen. Hittil har det vært fokus på at arbeidsbetingelsene passer personen best mulig. Men human factors omhandler også å få personen til å passe til arbeidsoppgavene. Seleksjon går på å velge de operatørene til jobben som best passer til profilen og jobbkarakteristikkene.

Human factors er en disiplin som er økende i omfang og kompetanse innen dette fagfeltet blir i stadig større grad etterspurt i ulike bransjer i dag. Her er mange spennende problemstillinger og forskningsområder samt praktisk forståelse i møtet mellom mennesket og teknologien.

Referanse:

Wickens, C.P., Lee, J.D., Liu, Y., & Becker, S.E.G. (2004). An introduction to human factors engineering (2nd ed.). New Jersey: Pearson Prentice Hall.

Copyright © 2012 Gunhild Sætren. Denne artikkelen på orgpsyk er opphavsrettslig beskyttet etter lov om opphavsrett til åndsverk m.v. – åndsverkloven – av 12. mai 1961. Publisering, kopiering og annen distribusjon av teksten er ikke tillat uten akademisk godkjent referering. Ta kontakt dersom det er spørsmål eller ønske om en avtale i forhold til dette materialet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar